Hyppää sisältöön

Tietoa urheilulukiosta

Urheilulukio on linja huipulle tähtäävälle

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Lahden lyseolle urheilun erityistehtävän. Urheilulukio on tarkoitettu koulutusväyläksi huipulle tähtääville nuorille urheilijoille, joilla on tavoitteena menestyä urheilussa kansainvälisellä tasolla ja jotka haluavat suorittaa lukion ja ylioppilastutkinnon.

Arjessa tarjoamme monipuolista tukea, rakennamme joustavia opintopolkuja, tunnustamme urheilusta hankittua osaamista, toimimme oppilaitosten siirtymävaiheissa ja kehitämme kaksoisuratoimintaa tiiviissä yhteistyössä Päijät-Hämeen urheiluakatemian ja Olympiakomitean kanssa.

Lahden lyseon urheilulukion painopistelajeja ovat jalkapallo, jääkiekko, koripallo, maastohiihto ja yleisurheilu.

Lyseon opiskelijoista Arvi Savolainen, Sofia Mittentag, Sebastian Repo, Miska Siikonen, Emil Larmi, Eetu Sopanen, Miska Tervala, Justus Kainulainen, Miikka Pentikäinen, Siiri Saalo, Niina Piiroinen, Jemina Hakomäki, Ilona Mononen ja Roni Leskinen ovat omissa lajeissaan saavuttaneet nuorten EM- ja MM-mitaleita.

Suomessa on 15 urheilulukiota

Brändo Gymnasium, Helsinki

Joensuun yhteiskoulun lukio, Joensuu

Kastellin lukio, Oulu

Kerttulin lukio, Turku

Kuopion klassillinen lukio, Kuopio

Kuortaneen lukio, Kuortane

Lahden lyseo, Lahti

Mäkelänrinteen lukio, Helsinki

Ounasvaaran lukio, Rovaniemi

Pohjois-Haagan yhteiskoulu, Helsinki

Porin suomalaisen yhteislyseon lukio, Pori

Sammon keskuslukio, Tampere

Schildtin lukio, Jyväskylä

Sotkamon lukio, Sotkamo

Vörå samgymnasium Vörå, Vöyri

Opiskelun ja urheilun yhteensovittamiseksi tarvitaan selkeitä sääntöjä

Lukiossa työskentelevät opettajat, valmentajat ja muu henkilökunta ovat sitoutuneet tekemään parhaansa toiminnan onnistumiseksi. Myös opiskelijoilla on selkeät säännöt. Lukion järjestyssääntöjen ohella urheilulukiolaisia koskevat seuraavat urheilulinjan säännöt:

  1. Urheilulinjan opiskelija osallistuu valmennuskursseille vähintään 12 kurssin / 24 opintopisteen verran.
  2. Leirien ja kilpailumatkojen aiheuttamat läsnäolovapautukset anotaan hyvissä ajoin etukäteen. Anomuksiin on liitettävä virallinen kutsu tai ilmoitus. Opiskelutehtävien suoritusohjeet haetaan opettajilta etukäteen.
  3. Urheiluvalmennus kuuluu Lahden lyseon oppiaineisiin samoin ehdoin kuin muut oppiaineet. Se ei esimerkiksi oikeuta myöhästymään muilta tunneilta.
  4. Urheilulinjan opiskelija edustaa lukiota oppilaitoksen tapahtumissa (kilpailut ja muut tilaisuudet). Poikkeuksista (esim. omat kilpailut tai sarjapelit samaan aikaan) sovitaan hyvissä ajoin etukäteen urheilulukiokoordinaattorin kanssa. Urheilulukiolainen edustaa lukion ulkopuolellakin paitsi itseään myös lukiotaan.
  5. Heikon opiskelumenestyksen, esimerkiksi etenemisesteen, takia opiskelija voidaan siirtää tilapäisesti valmennuksesta tehostamaan opiskeluaan.
  6. Muilta osin noudatetaan lakeja ja asetuksia sekä muita säädöksiä ja määräyksiä, kuten opetussuunnitelmaa ja lukuvuosisuunnitelmaa.