Hyppää sisältöön

Urheilulinjan hakuohjeet

Lahden lyseon urheilulinjan yhteishaku vuonna 2024

Lahden lyseon urheilulinjalle haetaan pääsääntöisesti toisen asteen yhteishaussa. Haku alkaa Opintopolussa 20.2.2024 kello 8 ja päättyy 19.3.2024 kello 15. Tutustu tarkasti urheilulinjan hakuohjeisiin ja myös Lahden lyseon yleisiin hakuohjeisiin.

Urheilijatietolomake on korvattu Opintopolun hakulomakkeessa urheilijan lisäkysymyksillä, jotka lyseon urheilulinjalle hakijan pitää ehdottomasti täyttää yhteishaun yhteydessä. Lisäkysymykset aukeavat hakijalle, kun hakukohteisiin valitaan Lahden lyseon urheilulinja.

 

Kevään 2024 yhteishaun päivämääriä

 • Toisen asteen yhteishaku alkaa 20.2. kello 8 ja päättyy 19.3. kello 15.
 • Oppilaitokset lähettävät hakijoiden tiedot lajiliittoihin 7.4. mennessä.
 • Lajiliitot lähettävät hakijoiden liittopisteet oppilaitoksille 28.4. mennessä.
 • Lyseon urheilulinjalle hakijoiden valintakokeet järjestetään toukokuussa.
 • Lajivalikoimalajien urheilijoiden valmentajien haastattelut järjestetään toukokuun puolivälin jälkeen.
 • Oppilaitokset merkitsevät hakijoiden pisteet Opintopolkuun 25.5. mennessä.
 • Yhteishaun tulokset julkaistaan aikaisintaan 13.6. Hakija saa tulokset hakemuksella antamaansa sähköpostiin. Jos hakija ei ole antanut lupaa nimensä julkaisuun, hänen nimeään ei tällöin julkaista.
 • Urheilulinjan opiskelupaikka pitää ottaa vastaan viimeistään 27.6.
 • Varasijat ovat voimassa 16.8. asti.
 • Yhteishaku on voimassa toukokuun valintakokeissa estyneinä olleille korkeintaan lukion ensimmäisen lukuvuoden toisen jakson päättöviikon loppuun asti.
Lyseon urheilulukion esittelydiat (valitse esitystila ja kuulet urheilulukiokoordinaattori Ari Jaakkolan selostuksen)

Lyseon urheilulinjan painopistelajit:

 • jalkapallo
 • jääkiekko
 • koripallo
 • maastohiihto, ampumahiihto ja hiihtosuunnistus
 • yleisurheilu

 

Lyseon urheilulinjan lajivalikoimalajit:

 • kaikki muut lajit

Valintakoekutsut

Lyseon urheilulinjan valintakoekutsut lähetetään hakijoille sähköpostitse 3.5.2023 mennessä. Hakijoiden valintakokeet järjestetään 8.–16.5.2023.

Lyseon painopistelajien valintakoekutsussa on hakijan haastatteluaika ja linkki lyseon urheilulinjan valintakoesivulle.

Lyseon lajivalikoimalajien urheilijoiden kutsussa on haastatteluajan ja linkin lisäksi myös urheilutestin aika.

Hakijoiden tulee perehtyä linkin sisältöön ja olla näin tietoinen siellä esitetyistä asioista.

Lyseon urheilulinjan valintakokeisiin kutsutaan kaikki ne hakijat, jotka saavat lajiliitoltaan vähintään 2,1 pistettä. Niille hakijoille, jotka eivät saa lajiliitoltaan 2,1 pistettä, lähetetään tästä tieto sähköpostitse. Jos hakija ei ole saanut kumpaakaan tietoa määräaikaan 4.5. mennessä, hänen pitään mahdollisimman pian ottaa yhteyttä urheilulukiokoordinaattoriin. Jos hakija ei osallistu valintakokeisiin, hänen pitää ilmoittaa siitä urheilulukiokoordinaattorille mahdollisimman pian.

Valintakokeet 2023

Painopistelajien valintakokeet sisältävät lajitestin ja haastattelun. Lajivalikoimalajien hakijoille järjestetään kaikille lajivalikoimalajien urheilijoille yhteinen urheilutesti ja sen lisäksi haastattelu. Lue lisätietoja lajeittain alapuolella olevasta valikosta.

Erittäin tärkeää on se, että valintakokeisiin osallistuvat hakijat tuovat haastatteluunsa kopion viimeisimmästä koulutodistuksestaan (yleensä 9. luokan syyslukukauden opinnot). Todistusta ei palauteta.

Lyseo ei järjestä kyydityksiä valintakoepaikoille. Lahden lyseon pihalla pysäköintipaikkoja on vähän ja niille tarvitaan erillinen pysäköintilupa. Suositeltavaa on etsiä pysäköintipaikka muualta lyseon läheisyydestä.

Yhteishaun valinnoissa painotetaan painopistelajeja.

 • Jääkiekon lajitestistä lisätietoja antaa lyseon urheilulinjan jääkiekkovalmentaja Olli Mikkola. Hänen yhteystietonsa ovat 040 156 0055/olli.mikkola@juniorpelicans.fi.

  Valintakoeaika on maanantaina 8.5.2023. Lajitestit alkavat klo 7.30 Sol-areenalla (Launeenkatu 7, 15100 Lahti) omatoimisella verryttelyllä ja hakijoiden pitää olla valmiina jäälle täydessä jääkiekkovarustuksessa klo 8.00. Pukuhuoneet on merkitty Sol-areenan aulan näyttöruutuun.

  Haastattelut alkavat lyseon rehtorin työhuoneessa jääkiekkotestien jälkeen kello 10.30. Haastatteluaika on hakijan saamassa sähköpostissa. Haastateltavalla on oltava mukanaan kopio viimeisimmästä koulutodistuksestaan (yleensä 9. luokan syyslukukauden opinnot). Todistusta ei palauteta.

 • Koripallon lajitestistä lisätietoja antaa lyseon urheilulinjan koripallovalmentaja Petri Selkee. Hänen yhteystietonsa ovat 045 855 8618 / petri.selkee@gmail.com.

  Valintakoeaika on tiistaina 9.5.2023. Lajitestit alkavat kello 8.00 Suurhallin parketilla. Varustuksena on koripallovarustus.

  Haastattelut alkavat lyseon rehtorin työhuoneessa koripallotestien jälkeen kello 10.30. Haastatteluaika on hakijan saamassa sähköpostissa. Haastateltavalla on oltava mukanaan kopio viimeisimmästä koulutodistuksestaan (yleensä 9. luokan syyslukukauden opinnot). Todistusta ei palauteta.

 • Poikien ja tyttöjen jalkapallon lajitestistä lisätietoja antaa lyseon urheilulinjan poikien jalkapallovalmentaja Petri Kurki. Hänen yhteystietonsa ovat 050 559 7848 / petri.kurki@edu.lahti.fi.

  Valintakoeaika on keskiviikkona 10.5.2023. Poikien lajitestit alkavat kello 8.00 ja tyttöjen kello 10.30 Kisapuiston stadionilla. Varustuksena on jalkapallovarustus.

  Haastattelut alkavat lyseon rehtorin työhuoneessa jalkapallotestien jälkeen kello 12.30. Haastatteluaika on hakijan saamassa sähköpostissa. Haastateltavalla on oltava mukanaan kopio viimeisimmästä koulutodistuksestaan (yleensä 9. luokan syyslukukauden opinnot). Todistusta ei palauteta.

 • Hiihtolajien lajitestistä lisätietoa antaa lyseon urheilulinjan hiihtovalmentaja Jari Immonen. Hänen yhteystietonsa ovat 041 435 2988 / jari.immonen@edu.lahti.fi

  Hiihtolajien valintakokeet ovat kaksiosaiset. Ensimmäisessä vaiheessa on Suomen hiihtoliiton ohjeistama testi (mattojuoksu ja kenttätestit) Liikuntakeskus Pajulahdessa, huhtikuun lopulla. Tarkka aika ja testiohjeet ilmoitetaan testiin hyväksytyille myöhemmin. Toisessa vaiheessa, 11.5.2023, ovat haastattelut ja lihaskuntotestit koululla.

  Valintakokeiden lihaskuntotestit alkavat lyseon kuntosalissa torstaina 11.5.2023 kello 8.00. Varustuksena on sisäurheiluvarustus ja sisäkengät.

  Haastattelut alkavat lyseon rehtorin työhuoneessa lihaskuntotestien jälkeen kello 10.00. Haastatteluaika on hakijan saamassa sähköpostissa. Haastateltavalla on oltava mukanaan kopio viimeisimmästä koulutodistuksestaan (yleensä 9. luokan syyslukukauden opinnot). Todistusta ei palauteta.

 • Yleisurheilun lajitestistä lisätietoja antaa lyseon urheilulinjan yleisurheiluvalmentaja Jarkko Salminen. Hänen yhteystietonsa ovat 0503879714 / jarkko.salminen@edu.lahti.fi.

  Valintakoeaika on perjantaina 12.5.2023. Lajitestit alkavat kello 8.00 Urheilukeskuksen juoksusuoralla. Varustuksena on sisäurheiluvarustus, lenkkarit ja piikkarit.

  Haastattelut alkavat lyseon rehtorin työhuoneessa yleisurheilutestien jälkeen kello 10.30. Haastatteluaika on hakijan saamassa sähköpostissa. Haastateltavalla on oltava mukanaan kopio viimeisimmästä koulutodistuksestaan (yleensä 9. luokan syyslukukauden opinnot). Todistusta ei palauteta.

 • Maanantaina 15.5. järjestetään urheilutesti ja tiistaina 16.5. haastattelut. Jokainen pääsykokeisiin kutsuttu lajivalikoimalajien hakija osallistuu maanantaina urheilutestiin ja tiistaina haastatteluun.

  Lajivalikoimalajien urheilutestistä lisätietoja antaa lyseon urheilulinjan koordinaattori Ari Jaakkola. Hänen yhteystietonsa ovat 050 311 1552 / ari.jaakkola@edu.lahti.fi

  Urheilutesti on maanantaina 15.5.2023 kello 8.00 (ryhmä 1), kello 11.00 (ryhmä 2) ja kello 14.00 (ryhmä 3). Suorituspaikkana on Urheilukeskuksen pääkatsomon juoksusuora. Hakijan valintakoeryhmä kerrotaan hakijan saamassa sähköpostissa. Varustuksena sisäurheiluvarustus ja lenkkarit (tai vastaavat jalkineet).

  Lajivalikoimalajien hakijoiden haastattelut alkavat lyseon rehtorin työhuoneessa tiistaina 16.5.2023 kello 8.30. Haastatteluaika on hakijan saamassa sähköpostissa. Haastateltavalla on oltava mukanaan kopio viimeisimmästä koulutodistuksestaan (yleensä 9. luokan syyslukukauden opinnot). Todistusta ei palauteta.

 • Lajivalikoimalajien hakijoiden valmentajat haastatellaan. Valmentajien haastattelut järjestetään 17.5., 18.5., ja 19.5.2023. Lyseon urheilulukiokoordinaattori kutsuu valmentajat haastatteluihin 5.5.2023 mennessä. Kutsun valmentajan haastatteluun saa hakijan Opintopolussa ilmoittama valmentaja. Jos hakija haluaa haastatteluun osallistuvan jonkun muun valmentajan, se on mahdollista, mutta kutsun saaneen valmentajan ja hakijan vastuulla on välittää koordinaattorin haastattelukutsu tälle haastatteluun halutulle valmentajalle.

  Lajivalikoimalajien urheilijan valinnan yhtenä edellytyksenä on valmennussopimuksen allekirjoittaminen. Hakijan tulee tutustua valmentajansa ja seuran johtohenkilön kanssa sopimukseen jo hyvissä ajoin ennen valmentajan haastattelua. Valmennussopimuksen voi tulostaa tästä. Sopimus tulee allekirjoittaa kahtena kappaleena. Valmentaja palauttaa oman ja seuran edustajan osalta allekirjoitetut sopimukset valmentajan haastattelussa. Lyseon rehtori allekirjoittaa lyseon puolesta sopimukset, jolloin toinen sopimuksista jää valmentajan ja seuran haltuun ja toinen jää lyseolle. Sopimus astuu voimaan, jos hakija valitaan lyseon urheilulinjalle.

Hakeminen lyseon urheilulinjalle yhteishaun jälkeen

Yhteishaun jälkeen Lahden lyseon urheilulinjalle voi hakea seuraavan kerran aikaisintaan lukio-opintojen ensimmäisen vuoden neljännessä jaksossa. Hakija osallistuu tällöin lyseon urheilulinjan yhteishaun valintakokeisiin toukokuussa ja jos hakija valitaan urheilulinjalle, hän aloittaa opinnot 2. vuosikurssin alusta elokuussa. Poikkeuksia saatetaan tehdä lajeissa, joissa kilpailukausi on esimerkiksi kesällä. Tällöin valintakokeet toteutetaan elokuun alussa.

HUOM! Urheilulinjalla opiskelevan on suoritettava vähintään 24 urheiluvalmennuksen opintopistettä, jotta hän voi saada urheilulukion teoriaopintojen edut eli lähinnä 16 pakollisen opintopisteen poislukemisen edun.

Lisätietoja yhteishaun jälkeisestä hakemisesta urheilulukioon antaa urheilulukiokoordinaattori Ari Jaakkola, 050 311 1552 tai ari.jaakkola@edu.lahti.fi.

 • Yhteishaun jälkeisessä haussa käytössä on paperinen hakulomake. Hakija tulostaa hakulomakkeen tästä ja palauttaa sen täytettynä urheilulukion koordinaattorille tai lyseon kansliaan.

  Hakulomake tulee palauttaa opiskelujakson kahden ensimmäisen viikon aikana, jotta oppilaitos ehtii pyytämään hakijasta liittopisteytyksen ja suunnittelemaan hakijan valintakokeen jakson päättöviikolle.

  • Oppilaitos pyytää lajiliittopisteytykset hakijoista. Hakijan ei tarvitse tehdä muuta kuin palauttaa hakulomake lyseolle.
  • Hakijan tulee saada lajiliitoltaan vähintään 2,1 pistettä, jotta hänet voidaan kutsua urheilulukion valintakokeisiin.
 • Valintakokeet pääsääntöisesti päättö- eli koeviikolla

  • Lyseon painopistelajeissa hakijalle järjestetään joko valintakokeet tai sitten hän osallistuu yhden opiskelujakson ajaksi oppilaitoksen harjoituksiin. Jälkimmäisessä tapauksessa hakijan toiminta oppilaitosharjoituksissa kyseisen jakson aikana arvioidaan. Oppilaitoksella on oikeus rajata tätä osallistumista oppilaitosvalmennukseen mm. valmennusryhmän koon ja/tai valintatodennäköisyyden perusteella. Hakija haastatellaan harjoitusjakson päätteeksi tai valintakokeissa.
  • Lyseon lajivalikoimalajeissa (muut lajit) hakijalle järjestetään aina urheilutesti ja hakija haastatellaan.
  • Hakija tuo valintakoehaastatteluun mukanaan aina viimeisimmän lukiotodistuksen (jaksotodistus).

  Valintaperusteet

  • Lyseon urheilulukion valintakoepisteytyksessä huomioidaan hakijan lukion lukuaineiden ja liikuntanumeron keskiarvo (painotettu keskiarvo), lajiliittopisteet ja oppilaitoksen pisteet. Pisteraja lyseon urheilulinjalle on ollut viime  vuosina noin 15 pistettä.
  • Urheilulukion ohjausryhmän ja harjoitusryhmän koko vaikuttaa valitsemiseen.

Lisätietoja urheilulinjasta