Toimintaa ja tapahtumia
Menestystä Harppi-tiedekilpailussa
Harppi-tiedekilpailun finaalissa lyseon joukkue ylsi kolmossijalle. Finaalissa testattiin teoriatiedon lisäksi käytännön luonnontiedetaitoja, ja näiltähän niitä(kin) löytyy!
Hopeasija kansallisessa fysiikkakilpailussa
Lahden lyseon abiturientti Oskari Virtanen saavutti upeasti toisen sijan MAOLin kansallisessa fysiikkakilpailussa. Toista kertaa kisassa mukana ollut Oskari kertoo yllättyneensä nähtyään tulosluettelon:
– Kisan aikana ei tuntunut siltä, että nyt menee hyvin, mutta ilmeisesti tehtävät olivat muillekin vaikeita!
Palkinnoksi menestyksestä Oskari kuittaa rahapalkinnon lisäksi opiskelupaikan tekniikan tai matemaattis-luonnontieteelliseltä alalta. Hän on mukana myös fysiikan olympiavalmennuksessa, jossa tavoitteena on paikka Suomen joukkueessa Pohjoismaiden ja Baltian valintakilpailussa.
-Tavoitteena on sijoittua valintakilpailussa niin hyvin, että pääsen Suomen joukkueeseen fysiikkaolympialaisiin, jotka pidetään Japanissa.
Onnea hienosta suorituksesta ja tsemppiä jatkoon!
Menestystä Harppi-tiedekilpailussa
Lyseon joukkue sijoittui hienosti toiseksi Harppi-tiedekilpailun alkukilpailussa ja pääsee suorituksellaan finaaliin. Lahden lyseon joukkueessa kisasivat Ilja Afroskin, Aaron Piipponen, Tommi Suikki, Ville Tiensuu ja Oskari Virtanen. Onnea menestyksestä ja onnea finaaliin!
Menestystä kansallisessa biologiakilpailussa
Aito kiinnostus auttaa myös fysiikkaolympialaisissa
– Erityisen mielenkiintoisen kisasta teki sen kansainvälisyys, Oskari kertoo.
– Kokeiden välissä jäi aikaa jutella ja viettää aikaa muiden kisailijoiden kanssa, vaikka pelata korttia.
Luonnontieteiden ja matematiikan erikoislinjalla opiskeleva Oskari pääsi mukaan kilpailuun yhtenä noin 20 suomalaisnuoresta. Karsinta tehtiin kirjeitse tapahtuneen valmennuksen perusteella.
-Loppuvalmistautuminen jäi vähän viime tippaan, mutta tein vanhoja kilpailutehtäviä ja katsoin netistä mielenkiintoisia juttuja, Oskari kuvailee.
-Lainasin myös fysiikan opettajalta yhden kirjan ja lueskelin sitä.
Kansainväliset fysiikkaolympialaiset on lukiolaisille tarkoitettu vuosittainen fysiikkakilpailu, jonka tarkoituksena on innostaa nuoria fysiikan ja luonnontieteiden opiskeluun sekä auttaa kehittämään luonnontieteiden opetusta. Kilpailu on monipäiväinen, ja mukana on sekä teoreettisia että kokeellisia tehtäviä.
-Tykkäsin erityisesti tehtävästä, jossa piti määrittää laserilla kiihdytetyn raketin loppunopeus ja sen kokema kiihtyvyys. Myös ensimmäisen tehtävän asetelma jäi mieleen: siinä oltiin ydinasetestissä ja yritettiin määrittää, keretäänkö lentokoneella pakoon vai ei.
Suomalaisten lukiolaisten ja samalla karsintakilpailun kovasta tasosta kertoo se, että suomalaiset ovat vuodesta toiseen keränneet kansainvälisissä fysiikkaolympialaisissa kärkisijoja. Oskarin jatkosuunnitelmat ovat selvät.
-Jos mahdollista, yritän osallistua kisaan myös ensi vuonna, tavoitteena parantaa omaa suoritusta. Lukion jälkeen suunnitelmana on hakea Aalto-yliopistoon opiskelemaan teknillistä fysiikkaa ja matematiikkaa.
Suomessa olympiajoukkueen valintaa ja valmennusta koordinoidaan Jyväskylän yliopistosta. Normaalioloissa Pohjoismaiden ja Baltian maiden fysiikkaolympialaisissa (entinen Suomi-Viro-maaottelu) valittaisiin joukkue kansainvälisiin fysiikkaolympialaisiin. Ne oli alun perin tarkoitus järjestää Valko-Venäjällä, mikä ei nykyoloissa ole mahdollista. Valittu joukkue osallistuu siksi Sloveniassa pidettäviin Euroopan fysiikkaolympialaisiin.
Harppi-festarit
Marraskuussa 2021 lyseon LUMATE-opiskelijoita osallistui Maunulan matematiikkalukion Harppi-festareille Helsingissä.