CERN-ryhmän blogi
Jyväskylän yliopistolla vierailu ja CERN-seminaari 24.8.2023
CERN-kurssimme starttasi vierailulla Jyväskylän yliopistoon. Jouduimme heräämään aivan liian aikaisin, koska bussimme lähti liikenteeseen jo 6.30. Syy tähän epäinhimilliseen aikaan oli laboratoriokierros, joka alkoi noin klo 9.00. Kerromme tänään kokemuksestamme ja ajatuksistamme vierailusta.
Me olemme Matilda, Reetta ja Mindeea. Osallistumme CERN-kurssille, jolla on meidän lisäksemme 19 opiskelijaa Lahden lyseosta ja Gaudiasta. Kurssin päätavoitteena on vierailu CERNissä helmikuussa 2024.
CERN on Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus, joka sijaitsee Sveitsissä, Genevessä. Tänään tutustuimme Petja Paakkisen luennolla tarkemmin siihen, miten hiukkaskiihdyttimet toimivat ja miten hiukkasten törmäyksistä saatua tietoa hyödynnetään tutkimuksissa. Tällä hetkellä CERNissä tutkitaan pimeää ainetta.
Ryhmä jaettiin kahtia, ja päivämme alkoi laboratoriokierroksilla. Ensimmäisenä meidän puolikkaamme suuntasi laserlaboratorioon. Kierroksen pitäjä oli professori, ja hän varoitteli paljon lasereiden tehokkuudesta. Hän kertoi esimerkiksi kokeista, joita laboratoriossa toteutetaan ja laitteiden toimintaperiaatteista. Mielenkiintoisinta meistä oli se, kuinka kolmeen osaan jaetulla laserpulssilla voi lopulta saada tuotettua minkä värin tahansa.
Laboratoriokierroksella esiteltiin yliopiston laajaa laitteistoa.
Laserlaboratorion työtilat
Laserlaboratorion jälkeen suuntasimme katselemaan hiukkaskiihdyttimen tiloja ja kuuntelemaan, mitä esimerkiksi Jyväskylän yliopistolla voi päästä tekemään. Laboratoriokierroksen jälkeen oli tauko, jonka aikana vapaaehtoiset saivat osallistua pakohuoneeseen. Mindeea osallistui siihen ja kertookin pakohuoneesta seuraavaksi omia kokemuksiaan.
”Pakohuonepeli oli tietenkin CERN-teemainen, ja meidän piti selvittää hiukkaskiihdyttimessä havaittu ongelma. Pulmat olivat melko perinteisiä, kuten palapeli, matematiikkapulma, ristikko ja numeroiden yhdistelemistä. Kaikki liittyivät CERNin aihealueisiin kuten magneetteihin, alkuaineisiin ja protoneihin. Teimme hyvää yhteistyötä ja saimme selvitettyä ongelman juuri ennen kuin aika loppui. Pelistä jäi hyvä mieli, ja pulmia oli kivaa ratkaista.”
Koska vain osa ryhmästämme pääsi pakohuoneeseen, Reetta ja Matilda jäivät juttelemaan eräälle Jyväskylän yliopiston opiskelijalle. Hän kertoi fysiikan opiskelusta ja hienoista mahdollisuuksista, mitä yliopisto tarjoaa. Tutustuimme myös ensimmäistä kertaa kiehtovaan lääketieteelliseen fysiikkaan.
Pakohuoneen ja tauon jälkeen suuntasimme kohti ruokailua, jonka jälkeen meille kerrottiin yleistietoa CERNistä ja opiskelijoiden vierailuista siellä. Sen jälkeen kuultiin kaksi luentoa. Petja Paakkinen esitteli meille aluksi hiukkasfysiikkaa, ja Pekka Koskinen kertoi saunomisen fysiikasta. Paakkisen luennosta mieleen jäi kvarkkien vuorovaikutus ja sen vaikutus hiukkasten törmäyksissä. Koskinen puolestaan halusi muistuttaa kaikkia arkielämän fysiikasta ja sen kiinnostavuudesta.
Auditoriossa kuulimme kaksi mielenkiintoista luentoa.