Hyppää sisältöön

Ennen opintojen alkua

 • Opiskelijaksi valituille tehdään valmiiksi alustavat opintojaksovalinnat ainevalintakyselyn tietojen perusteella. Ensimmäisen periodin valinnat tarkistetaan lukuvuoden alkaessa ryhmänohjaajan ohjauksessa. Muiden periodien valintojen tarkistusta ja muokkausta tehdään lukuvuoden alussa opinto-ohjauksen tunneilla (OP01).

  Opinto-ohjaajat ovat paikalla ennen lukuvuoden alkua 1.–2.8.2024 tai sopimuksen mukaan. Opintojaksovalintoja tehdään aloittaville opiskelijoille kuitenkin vasta lukuvuoden alkaessa.

 • Lahden peruskouluista tulevat käyttävät olemassaolevia Wilma-tunnuksia. Ota salasanasi mukaan lukuvuoden alkaessa (jollet muista sitä ulkoa). Lahden ulkopuolelta tuleville Wilma-tunnukset lähetetään Opintopolussa ilmoitettuun sähköpostiin. Wilma-tunnuksen salasanan voi itse muuttaa Wilman asetuksista kohdasta käyttäjätilin asetukset.

  Jos sinulla on jo edu.lahti.fi -sähköpostitunnukset, käy myös rekisteröimässä puhelinnumerosi salasanojen vaihtoon ja salasanan palautukseen osoitteessa https://aka.ms/ssprsetup Katso ohjeet puhelinnumeron rekisteröimiseen oheisesta tiedostosta. Puhelinnumeron rekisteröinnin jälkeen salasanan voi vaihtaa tai unohtuneen salasanan voi palauttaa selaimen kautta https://login.microsoftonline.com -sivun Etkö pysty käyttämään tiliäsi? -linkin kautta. HUOM: Lahden ulkopuolelta tulevat opiskelijat saavat sähköpostitunnukset lukuvuoden alkaessa.

  Jos Wilma-tunnuksesi eivät toimi, voit olla yhteydessä Kalle Niemiseen (kalle.nieminen@lahti.fi tai puhelin 050 559 7964) tai Esa Palkioon (esa.palkio@edu.lahti.fi tai puhelin 050 383 6517) ennen juhannusta tai elokuussa ennen lukuvuoden alkua.

 • Lukuvuoden aloituspäivänä ensimmäisen vuoden opiskelijat kokoontuvat keskiviikkona 7.8.2024 kello 9.00 lyseon B-osan liikuntasaliin. Yhteisen aloituksen jälkeen on ohjausryhmittäin ryhmänohjausta.

  Sinulla on oltava opiskelijailmoituksen tietoja varten myös huoltajan sähköpostiosoite tiedossa.

  Info liikuntapainotuksesta pidetään liikuntapainotuksen valinneille tai sitä harkitseville lukuvuoden alussa Lahden lyseon liikuntasalissa (B-osan pohjakerros). Tarkempi ajankohta tiedotetaan ohjausryhmissä 7.8.2024.

 • Lahden lyseo tarjoaa opiskelijoilleen käyttöön maksuttoman Slice-opiskelijakortin.

  Alla ohjeet kortin aktivoimiseksi.

  Tästä voit avata tiivistetyn ohjekuvan.

  Huomoithan, että Slice poimii sähköpostin lukion opiskelijahallintajärjestelmästä ja se voi olla edu.lahti-päätteinen osoite, tai oma henkilökohtainen sähköpostiosoite. Jos lataat itse valokuvan ohjeen kohta 2 mukaisesti, antamasi sähköpostin on täsmättävä lukion järjestelmään.

  Lahden lyseon digitaalinen opiskelijakortti 

  Lahden lyseon opiskelijana olet oikeutettu maksuttomaan digitaaliseen Slice-opiskelijakorttiin. Kortti toimii virallisena todistuksena opiskelustasi Lahden lyseossa.

  Opiskelijakortti on opinnoistasi riippuen sininen tai vihreä. Sininen kortti oikeuttaa VR:n ja Matkahuollon etuihin ja tuhansiin muihin Slice-opiskelijaetuihin ympäri Suomen.

  Jos korttisi on vihreä, se oikeuttaa kaikkiin muihin opiskelijaetuihin, mutta ei VR:n ja Matkahuollon etuihin. Opiskelijakortti on erittäin hyödyllinen ja sillä voit hyödyntää opiskelijahintaisia palveluja. Siksi se kannattaakin ottaa heti käyttöön opintojen alussa elokuussa.

   

  Slice-opiskelijakortin käyttöönotto: 

  1. Luvan antaminen: Avaa Wilmassa lomake Slice-opiskelijakortti, tietojen luovutuslupa. Antamalla tietojen luovutusluvan annat Slice.fi:lle luvan käsitellä tietojasi digitaalisen opiskelijakortin toimittamista varten. Tietosi siirtyvät Slicelle tunnin kuluessa.

  2. Valokuvan antaminen: Jos Lahden lyseoon on jo toimitettu valokuvasi, voit siirtyä seuraavaan kohtaan. Jos et vielä ole toimittanut kuvaasi, lataa se opiskelijakorttiasi varten osoitteessa slice.fi/upload/lahdenlyseo.

  3. Sovelluksen aktivointi: Saat hetken kuluttua sähköpostiisi Slicen aktivointiohjeet. Jos viesti ei tule vuorokaudessa, tarkista roskapostikansiosi ja ota tarvittaessa yhteyttä osoitteeseen info@slice.fi. Lataa Slice.fi-sovellus sovelluskaupastasi ja kirjaudu sisään sähköpostiin saamillasi tunnuksilla.

  Kortti on nyt valmis. Hyödynnä opiskelijaetusi ja ota ilo irti opiskeluistasi!

   

  Opiskelijakortin vaihtaminen uuteen puhelimeen: 

  Jos vaihdat puhelinta, voit resetoida tunnuksesi osoitteessa slice.fi/resetoi. Syötä lomakkeeseen Slicelle ilmoittamasi sähköpostiosoite. Saat hetken kuluttua sähköpostiisi linkin, jota klikkaamalla saat sähköpostiisi uudet sovelluksen aktivointikoodit.

  Lisätiedot: slice.fi

 • Muilta paikkakunnilta tulevat voivat hakea opiskelija-asuntoa Lahden taloilta välittömästi opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen.

  Oppivelvollisuuden laajeneminen vaikuttaa koulumatkatukeen ja opintotukeen. Lisätietoja: kela.fi

  Maksuttoman koulutuksen (oppivelvollisuus) aloittava voi saada Kelalta koulumatkatukea, jos matka kotoa oppilaitokseen on vähintään 7 kilometriä yhteen suuntaan. Opiskelija ei maksa matkasta omaa maksuosuutta.

  Koulumatkatukea haetaan verkkohakemuksella OmaKelassa. Jotta opiskelija voi hakea tuen itsenäisesti, hänellä pitää olla käytössään verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne.

  Opiskelija voi välittömästi hakemuksen lähettämisen jälkeen siirtyä ostamaan matkalipun lipunmyyjän verkkokaupasta. Tuen voi jatkossakin hakea myös paperilomakkeella. Silloin opiskelija saa oikeuden lipun ostoon vasta, kun Kela on käsitellyt hakemuksen. Lukiosihteerit antavat yleisneuvontaa koulumatkatukeen liittyvissä asioissa.

  Omat verkkopankkitunnukset on hankittava riittävän ajoissa omasta pankista tai mobiilivarmenne oman operaattorin kautta, jotta hakeminen onnistuu verkossa ennen lukuvuoden alkua.

  Tarkemmat tiedot koulumatkatuesta ovat Kelan sivuilla.

 • Oppilas-/opiskelijahuollollisen tiedonsiirron tavoitteena on tukea nuoren siirtymistä peruskoulusta lukioon ja edesauttaa opintojen joustavaa aloittamista. Tiedonsiirrolla on tarkoitus tukea opiskelijan onnistumista ja hyvinvointia sekä auttaa lukiossa ennakoimaan tilanteita, joissa opiskelija saattaa olla erityisen tuen tarpeessa. Oppilas-/opiskelijatietojen siirtäminen on aina luottamuksellista ja opiskelijan edun mukaisesti toteutettua. Peruskouluista mahdolliset siirtymätiedot lähetetään osoitteella: erityisopettaja Tero Falk, Lahden lyseo, Lahdenkatu 6, 15110 Lahti.