Hyppää sisältöön

Yleislinjalla opiskelu

Yleislinjalla opiskelee suurin osa opiskelijoista

Yleislinjalta saat laaja-alaisen yleissivistyksen ja hyvät valmiudet hakea korkeakouluopintoihin. Yleislinjalla voit painottaa opintojasi oman kiinnostuksesi mukaan esimerkiksi kieliin, taito- ja taideaineisiin, matematiikkaan ja luonnontieteisiin, humanistisiin ja yhteiskunnallisiin aineisiin tai osallistua monipuoliseen opiskelijatoimintaamme.

Voit osallistua kuoroon tai musiikkiprojekteihin, kokeilla keramiikan ja kuvanveiston työpajaa, virkistyä liikunnasta, harjoitella ensiaputaitoja, tehdä kemian tai biologian laboratoriotöitä, tähyillä taivaalle tähtitieteen kurssilla tai opiskella yrittäjyyttä ja perehtyä ohjelmointiin. Lukion omista valinnaisista opintojaksoista löytyy jokaiselle jotakin. Voit tutustua korkeakouluopiskeluun ja työelämään lyseon alumnien vieraillessa tunneilla ja tapahtumissa. Voit sisällyttää opintoihisi korkeakouluyhteistyökursseja ja MOOC-kursseja eri aloilta.

Aktiivinen opiskelijakuntamme ottaa sinut jäsenekseen heti opintojesi alussa. Toiminnasta innostuessasi voit hakeutua opiskelijakunnan hallitukseen ja olla mukana kehittämässä lukiomme toimintaa sekä järjestämässä erilaisia tapahtumia lukuvuoden piristykseksi. Voit myös toimia tutorina uusille opiskelijoille ja osallistua lyseon esittelyyn peruskouluissa. Liikuntatutorina pääset suunnittelemaan ja toteuttamaan erilaisia hyvinvointiin ja palautumiseen liittyviä tapahtumia Liikkuvan lukion hengessä.

Hyvä tietää

Lukion oppimäärä on laajuudeltaan kolmevuotinen. Sinun tulee suorittaa lukio enintään neljässä vuodessa, mutta sinulle voidaan myöntää pidennystä suoritusaikaan perustellusta syystä. Opiskeluajan pidentämisen suunnitelma tehdään yhdessä opinto-ohjaajan kanssa. Mahdollisen suoritusajan pidennyksen myöntää rehtori.
     Syksyllä 2021 ja sen jälkeen aloittaneiden opinnot lasketaan opintopisteissä ja opinnot järjestetään opintojaksoina. Nuorille tarkoitettu koko lukion oppimäärän laajuus on vähintään 150 opintopistettä (op). Lukiossa suoritat pakollisia ja valtakunnallisia valinnaisia opintoja.  Lisäksi voit valita Lahden lyseon omia ja myös Lahden lukio Gaudian valinnaisia opintoja kiinnostuksesi mukaan. Lahden lyseossa voit tehdä liikunnan ja kuvataiteen lukiodiplomin. Muut lukiodiplomikurssit voit valita Gaudiasta.
     Lukion lopussa suoritat ylioppilastutkinnon. Ylioppilastutkinto antaa hakukelpoisuuden yliopistoon. Ammattikorkeakouluun ja ammatillisten perustutkintojen lukiopohjaisille linjoille voit hakea lukion päättötodistuksellakin. Ammattikorkeakoulujen todistusvalinnassa voit tulla huomioiduksi vain, jos sinulla on ylioppilastutkinto päättötodistuksen lisäksi.